Šošovica je za mňa absolútnou kráľovnou strukovín. Varím z nej skoro stále, či už polievky, nákypy, alebo napr. takéto fašírky. Úžasne nahrádza mleté mäso, ak máte akýkoľvek recept s mletým mäsom, stačí ho nahradiť šošovicou a máte vegetariánsku, či dokonca vegánsku verziu.
Je tiež rýchla na prípravu, netreba ju celú noc namáčať, stačí pár hodín a potom je za polhoďku uvarená. 100 g suchej šošovice obsahuje až 25 g bielkovín a len 1,4 g tuku, takže ju môžete hojne konzumovať, aj keď tvarujete:)
Šošovicové fašírky s opekanými zemiakmi
Ingrediencie:
- 1 hrnček šošovice
- mrkva
- petržlen
- chia semiačka(nemusia byť)
- pohánková múka(alebo akú máte doma)
- cibuľa
- cesnak
- čierne korenie, červená paprika, majoránka
- olej
Inštrukcie:
- Polievkovú lyžicu chia semiačok zalejeme trochou vody a necháme napučať.
- Namočenú šošovicu uvaríme v mierne osolenej vode spolu s nakrájanou mrkvou a petržlenom do mäkka. Medzitým si na oleji opražíme cibuľku. Keď je šošovica so zeleninou hotová, zlejeme vodu a zmes vidličkou roztlačíme. Pridáme opraženú cibuľku, napučené chia semiačka, dosolíme a okoreníme podľa chuti a zahustíme múkou. Zo zmesi vytvarujeme fašírky, obalíme v múke a buď vypražíme na oleji, alebo poukladáme spolu s nakrájanými zemiakmi na plech a pečieme vo vyhriatej rúre zhruba 10 až 15 minút z každej strany.